Realiti Lebihan Lauk Kenduri Di Maahad Tahfiz

#BACA ini dan ambil #IKTIBAR

#KENDURI OH KENDURI… HAKIKAT apa yang #DIRAIKAN?

#Luahan dari seorang MUDIR TAHFIZ

Bukanlah menyombong ataupun besar diri. Tapi inilah hakikatnya mengapa saya sering menolak lauk lebihan kenduri bila di hantar ke madrasah. Lauk lebihan kenduri yang sayang untuk dibuang akhirnya dihantar ke madrasah dengan alasan tidak mahu #membazir. Tapi sebenarnya ketika dihantar lauk ini sudah pun separuh basi. Hantar pukul 6 petang. Pukul 7 sudah basi dan berbuih.

Lebih malang lagi semalaman pelajar tidur dengan bau #masam dan #busuk dari lauk-lauk #basi ini. Malah pagi-pagi buta lagi pelajar-pelajar tahfiz terpaksa menyelesaikan pula masalah “tuan rumah kenduri” semalam iaitu #buang lauk-pauk. Di mana kami nak buang lauk yang berperiuk periuk ini?

Hampir tiap-tiap minggu inilah rutin harian kami. Bukan tidak menolak tapi ketika hantar tuan lauk begitu memaksa. Akhirnya kami mengalah. Dan inilah kami tanggung setiap kali.

Lauk Kenduri

Lauk Kenduri

Saya pernah menyebut dalam kuliah-kuliah saya tentang perkara ini berkali-kali. Namun ada suara-suara mengatakan saya sombong dan sebagainya. Sering saya katakan kalau sayangkan pelajar tahfiz atau betul-betul ingin berkongsi makanan dengan kami, hantarlah pada waktu tengah hari ketika lauk pauk masih panas dan menyelerakan. Kalau sibuk kami boleh datang ambil. Tapi kalau takut makanan tak cukup, tak perlu risaukan kami. Di madrasah pun setiap hari kami masak.

Alhamdulillah anak-anak tahfiz sentiasa cukup makan. Kadang-kadang ada juga orang yang upah katering dua tiga malam berturut-turut untuk jamu anak-anak syurga ini. Tak kurang juga yang sering hantar beras, minyak, telur, ayam, kambing dan macam bahan mentah untuk kegunaan dapur madrasah. Alhamdulillah ahli-ahli Quran sentiasa dijaga rezeki mereka oleh Allah. Oleh sebab itulah kami selalu mengelak lauk lebihan kenduri.

Apa pun saya ucapkan terima kasih kerana tuan rumah masih lagi ingat kami. Walaupun di hujung-hujung hari. Kami juga ucap terima kasih sebab bersusah-payah hantarkan lauk-pauk walaupun setelah penat seharian melayan tetamu. Terima kasih sebab tak lupakan kami. Kami sentiasa doakan agar tuan-tuan dimurahkan rezeki dan diberkati. Bagi pengantin moga berbahagia hingga ke akhir hayat. Amin.

– Mudir TAHFIZ (TAK PERLULAH DISEBUT YA)

**Artikel ini diambil daripada Facebook Kelas Pengajian Al-Quran. Untuk ikuti beliau, bolehlah melawat ke sini.

Tak tahu nak pergi pulau mana bila ke Phuket? Jom tengok senarai pulau popular pilihan ramai pelancong bila ke sana.

5 Pulau Pilihan Utama Pelancong Ke Phuket

dan jangan lupa subscribe Youtube MakanLena.