MRT Terjejas Bukan Angkara Cubaan Bunuh Diri Tapi Curi Kabel

Pihak pengurusan MRT Sungai Buloh-Kajang memberitahu laluan MRT yang tergendala adalah berikutan daripada kejadian pencerobohan trek di antara Stesen MRT Taman Suntex dan Taman Connaught adalah untuk mencuri kabel.

Ini bertentangan dengan andaian netizen yang menyangkakan pencerobohan trek tersebut adalah bertujuan untuk membunuh diri.

Ketua Pegawai Operasi MRT Sungai Buloh-Kajang berkata melihat daripada cara pemotongan kabel yang teliti, pihak mereka tidak menolak kemungkinan suspek mempunyai pengalaman dalam bidang elektrik.

Curi Kabel MRT

Suspek yang memakai jaket keselamatan dikatakan masuk ke kawasan trek menggunakan jejantas perumahan Taman Sri Raya yang terletak kira-kira 200 meter dari lokasi kejadian dan hanya disedari oleh pihak MRT sekitar jam 6.17 petang.

Suspek berjaya melarikan diri namun meninggalkan beg berisi peralatan memotong kabel di trek. Kabel yang dicuri dipercayai akan dijual di kedai besi buruk berikutan harganya yang boleh mencecah ribuan ringgit.

Pihak pengurusan MRT turut berkata, mereka sedang mengkaji keperluan menempatkan pondok polis bantuan bagi meningkatkan tahap keselamatan di kawasan kejadian selain daripada melakukan pemantauan secara berkala.

Sejak MRT memulakan operasinya dari tahun 2016, pihak Rapid Rail Sdn Bhd telah mengalami kerugian lebih daripada RM6 juta berikutan daripada kejadian curi kabel.

Sumber: Berita Harian Online

Keju dia… Meleleh beb.

Homemade Pizza @Beb Stoneoven, Kajang

dan jangan lupa subscribe Youtube MakanLena.