Akta Pembaziran Makanan Bakal Digubal

Akta pembaziran makanan bakal diwujudkan dengan kajian secara terperinci daripada pelbaga sudut sebagai usaha kerajaan menangani isu pembaziran makanan yang berleluasa dalam kalangan rakyat di negara ini. Secara purata rakyat Malaysia membuang satu kilogram makanan setiap hari.

Antara langkah yang bakal dilaksanakan adalah mengenakan denda ke atas pelanggan di hotel dan restoran yang melakukan pembaziran makanan. Turut dilaksanakan juga termasuk memperkenalkan program ‘Food Bank Malaysia’ di bawah tanggungjawab Kementerian Perdaganan Dalam Negeri dan Hal ehwal Pengguna (KPDNHEP).

pembaziran makanan
Sumber: Nona

Lebihan makanan yang diperoleh daripada pasar raya besar seperti roti, sayur dan buah-buahan akan diagihkan kepada mereka yang berpendapatan kurang daripada RM940.

Melalui pelaksanaan program ini, kerajaan yakin jika isu pembaziran makanan dapat dikurangkan secara tidak langsung ia dapat membantu mengurangkan kos sara hidup rakyat. Menurut Timbalan Perdana Menteri, program ini dijangka akan dilaksanakan seluruh negara pada awal tahun hadapan.

Terdahulu, beberapa pihak termasuk Menteri Perdagangan Hal Ehwal Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Saifuddin Nasution Ismail dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) turut menggesa diwujudkan akta berkenaan berikutan isu ini terutamanya yang dilihat banyak berlaku sepanjang bulan Ramadan dan Syawal.

Sumber: Harian Metro