Guna Tips Ini Pilih Ikan Segar Di Pasar

Bagi mereka yang tinggal berdekatan dengan laut, pastinya mudah mendapatkan bekalan ikan-ikan segar hasil tangkapan para nelayan. Namun berbeza pula bagi mereka yang tinggal di bandar, di mana mereka perlu ke pasar untuk mendapatkan dan memilih ikan-ikan yang segar.

ikan-kembung_3
Kredit Foto : zayan.my

Ikan merupakan salah satu bahan basah yang memberikan sumber protein kepada tubuh badan. Ikan yang segar akan memberikan rasa keenakan ketika dimakan. Tetapi, seringkali menjadi masalah kepada para wanita untuk memilih ikan-ikan yang masih segar.

Bagaimanakah untuk mengenali ikan yang masih segar? Jom kami kongsikan kepada anda tips yang boleh anda gunakan untuk memilih ikan segar di pasar.

1. Mata ikan segar

Perhatikan mata ikan, ikan yang masih segar akan memiliki mata yang putih dan cantik. Sementara, mata ikan yang dah lama akan menjadi merah.

lihat-insangKredit foto : kreasisasa.com

2. Warna insang ikan

Lihat dan belek insang ikan. Insang ikan segar berwarna merah dan berlendir. Sementara ikan yang dah lama, warna insang akan berubah kepada warna kelabu.

3. Tekstur isi ikan

Gunakan jari anda dan tekan ke atas isi ikan. Isi ikan segar adalah pejal dan akan melantun apabila ditekan.

4. Perut tidak pecah

Elakkan daripada mengambil ikan yang telah pecah perutnya. Perut ikan yang lembik dan pecah menunjukkan ikan tersebut tidak segar.

Semoga tips ini membantu anda mendapatkan ikan-ikan yang segar dan berkualiti. Jika anda mempunyai tips-tips lain untuk memilih ikan yang segar-segar, anda boleh kongsikan kepada kami. ‘Sharing is caring‘.