Teringin Ke Golden Triangle India, Tapi Tak Tahu Macam Mana? Baca Perkongsian Gadis Ini

Sharing my India Golden Triangle Trip March 2019 for 12 days
(1/3/2019 – 12/3/2019)

Route:
KL – Jaipur
Jaipur – Agra
Agra – Delhi

Delhi – Kashmir
Kashmir – Delhi
Delhi – KL

#incredibleindia

Since this trip came from a lot of sharing in the internet, I would like to share some of my itinerary and give back to anyone who are interested in visiting India.

Golden Triangle India

D-1

✈️ KUL – JAI (AirAsia)

Arrived at around 22:30 local time. But e-visa counter took a lot of time in queuing. After 1 hour manage to finished all the process.

Boleh download aplikasi Ola Cab and book the cab from there. Kalau Ola Cab lambat ke apa boleh sahaja naik tuk-tuk atau teksi yang ada sekitar itu dan bandingkan harga dari aplikasi. Most of the time memang ada saja banyak teksi. We move around using cab and sometime if the cab owner offer good price for tour kita orang ambik saja. 😄

🏡 Check in Shree Villas for 2 nightsbook from Booking.com

D-2

*Amer Fort – masuk 500 rupee. Kalau ada kad pelajar 100 rupee.
*Pink City
*City Palace – 3500 rupee to get full tour inside with guide.

Golden Triangle India 8

Golden Triangle India

Golden Triangle India

D-3

*Hawa Mahalshopping
*Jawahar Circle – percuma
*Patrika Gate – percuma

Golden Triangle India

Golden Triangle India

🚃 Train to Agra at 5 p.m

*We bought the ticket on the spot and murah sangat, around RM7. Jadi rupanya it just normal 2nd class, no aircond and open air. Tapi sebab India sejuk bila nak malam suhu dalam 12°C jadi untuk 4 jam bolehlah tahan, cuma tidak berapa selesa (sakit belakang sahaja LOL).

*If you guys want to get a better trip can check from IRTC website or trip.com and book for 2nd class sleeper.

Arrive in Agra

🏡 Check-in Sai Palace 1 night

*Walking distance to Agra.
*Tapi tak recommended sebab owner tak ramah, kebersihan pun biasa-biasa/
*Ada rooftop cafe tapi tak sempat nak pergi sebab tutup malam.

Golden Triangle India

D-4

*Taj Mahalentrance 1,300 rupee
*Agra Fortentrance 500 rupee
*Baby Taj Mahal– tengok dari luar sbb letih nak masuk

🏡 Check-in Moustache Agra Hostel

*Hostel ini stail dorm tapi bagus, cantik, bersih and friendly owner.
*Ada beautiful rooftop cafe dan makanan sedap.

*We go for bicycle ride to watch sunset over Yamuna River – 200 rupee seorang. Seronok!

*Balik malam ada banyak kedai dekat walking street around Taj Mahal. Boleh beli souvenir sini.

Golden Triangle India

D-5

🚌 Take a bus to Delhi. Kos – 600 rupee

🏡 Arrived check in Ajanta Hotel

*Go to India Gate – free ada garden around it cantik.

*Take a cab to Chadni Chowk Walk
-Banyak kedai dan jual murah-murah tapi tutup awal dalam jam 8.30 malam.

D-6

*Red Fort – masuk 550 rupees
-Dekat dalam cantik dan ada taman, small walking market boleh beli souvenir Delhi

*Ingat nak pergi Humayun Tombs but traffic jammed and dah petang so end up go sight seeing around Delhi.

Golden Triangle India

D-7

✈️ Flight to Kashmir by Spice Jet

*Pakej Kashmir ambil dengan En. Irshad Bhat untuk 5 hari and 4 malam
*Recommended ambil pakej dengan dia, nak apa-apa boleh request sahaja. Hehe. Lepas itu dia akan bagi tip berguna sepanjang kat sana. If you are happy, he is happy. 😁

🏡 Arrived and check-in Hotel Royal Batoo untuk dua malam.

-Selesa ada warm blanket semua makan sedap tapi wifi slow la.

*Melawat Mugal Garden
*Pari Mahal

D-8

*Melawat Pahalgam
*Naik kuda ke Mini Switzerland – 1,500 rupee
-Berbaloi sebab naik dalam 3-4 jam
*Boleh naik sledge and makan maggi masala kat atas tu (kena cuba sebab sedap).

D-9

*Visit Gulmarg – banyak salji dan memang cantik
-Untuk pakaian sebenarnya baju dan kasut kita dah memadai. Tak payah tukar atau sewa. We did use the boots and menyesal sebab nampak hodoh. Haha.
-Kemudian kena guna jeep lain untuk naik atas sebab jalan bersalji tebal.

Boot – 100 rupee
Jeep snow – 300 rupee seorang
Gondola ride – 750 rupee
Skiing – 1500 rupee. Another skiing down or sledge is optional.

Golden Triangle India

Golden Triangle India

Golden Triangle India

Golden Triangle India

 

D-10

🏡 Check-in houseboat in Dal Lake Golden Lily untuk 2 malam

-Bersih, cantik dan yang penting ada warm blanket. Tapi elektrik terhad sikit. Kadang cut jam 10 malam kadang cut jam 7 pagi gitu. Dekat depan dia akan heat traditional heater with woods so panas la. Lepas itu, malam-malam dia bagi flask hot water letak dalam blanket and stay hot sampai pagi.

D-11

*Visit Sonamarg
We didn’t go for horse ride here. Just sight seing and visit local house for a chai tea. Tapi sini paling sejuk sebab windy. Brrr.
Get a BBQ at night and masak maggi dekat houseboat. 🍝

Golden Triangle India

D-12

*Visit another 2 Mugal Garden
*Shikara ride around Dal Lake. Ada banyak benda dia orang jual dekat sini sambil dayung sampan. Kalau nak beli boleh nego habis-habisan.

Golden Triangle India

Total expenses: RM 4,500 all including tickets, entrance and shop serba sedikit.


**
Artikel ini diambil dengan izin oleh Nurul Anisha. Untuk ikuti beliau, anda boleh ke sini.

 

 

Kreatif sangat orang kita ini.

6 Menu Nasi Lemak Unik Di Malaysia

dan jangan lupa subscribe Youtube MakanLena.