Terengganu Rancang Perkenal Pasar Terapung Berhampiran Jambatan Angkat

Sebut sahaja mengenai pasar terapung, orang mungkin terbayangkan pasar terapung di Bangkok atau beberapa tempat lain di Thailand.

Namun, tahukah anda di Malaysia juga telah wujud pasar terapung? Konsep jualan seakan-akan sama dengan pasar terapung di Thailand yang mana pasar terapung ini menghimpunkan pelbagai juadah khususnya juadah di negeri tersebut.

Setakat ini, pasar terapung yang telah ada di Malaysia ialah pasar terapung Kampung Pantai Suri di daerah Tumpat, Kelantan dan pasar terapung Pengkalan Tok Kuning, Perlis.

Pasar Terapung Terengganu
Sumber: Mdrazali

Terbaru, selepas pembangunan jambatan angkat di Kuala Terengganu yang kini menjadi sebutan di serata dunia terutama negara Asia, kerajaan negeri rancang mewujudkan pasar terapung berhampiran kawasan tersebut sebagai satu lagi tarikan pelancongan di sana.

Perancangan ini tentunya menimbulkan persoalan daripada orang ramai mengenai isu pencemaran, fasiliti dan sebagainya.

“Dulu masa hendak buat jambatan angkat pun ramai yang persoal isu pencemaran dan sebagainya, tetapi lihatlah kesannya apabila siap ia menjadi sebutan dan kebanggaan ramai.

“Kita sudah pelajari apa kelemahan pasar terapung di Hatyai, Thailand dan Bandung, Indonesia, kita akan ambil langkah perlu supaya ia tidak berlaku di sini,” jelas Dr Ahmad Samsuri Mokhtar, Menteri Besar Terengganu.

Biarpun masih dalam peringkat cadangan Mesyuarat Khas Jawatankuasa Pembangunan Pelancongan Daerah Kuala Nerus, inisiatif ini dijangka mampu menarik lebih ramai pelancong ke Terengganu.

Tarikan terbaru ini menjadikan Malaysia sebaris dengan negara tumpuan pasar terapung utama seperti Thailand, Vietnam, Indonesia, India dan Myanmar.

Sumber: Sinar Harian