Tiada Beza! Kandungan Gula Dalam Minuman Kopi Tin Sama Seperti Air Berkarbonat

Jika anda rasa kandungan gula dalam minuman tin kopi adalah kurang jika dibandingkan dengan minuman berkarbonat, tanggapan anda itu ternyata salah.

Public Health Malaysia dalam hantaran status Facebook memberitahu bahawa kandungan gula dalam minuman kopi dalam tin di Malaysia adalah sangat tinggi.

Dengan memberikan contoh beberapa minuman kopi yang popular, Public Health turut menyertakan kandungan gula dalam kuantiti gram bagi setiap 100ml air. Contohnya:

1. NESCAFE
Original – 5.7 gram
Latte – 6.3 gram
Tarik kaw – 6.3 gram
Smooth latte – 6.3 gram
White coffee – 6.8 gram

2. WONDA
Kopi tarik – 9.6 gram
Premium kopi – 4.9 gram
Extra presso – 5.9 gram

3. POKKA
Premium mocha coffee – 7.9 gram
Milk coffe – 7.1 gram
Capoucino – 6.3 gram

4. OLD TOWN WHITE COFFEE – 7.3 gram

5. ALI CAFE CARAMEL – 5.6 gram

Gula Dalam Minuman Tin

Jika anda lihat pada senarai di atas, ianya seperti tiada beza dengan jenis minuman tin yang lain. Lihat senarai bawah pula bagi membandingkannya dengan kandungan gula dalam 100ml minuman kopi tin.

Gula Dlama Minuman Tin

Untuk membakar 140 kalori yang diperoleh daripada tujuh sudu teh gula tambahan memerlukan anda untuk berjoging atau berjalan menaiki bukit selama 20 minit, menjalankan senamrobik selama 30 minit, berbasikal selama 40 minit atau melakukan kerja rumah selama sejam.

Cuba bayangkan jika anda ambil jumlah kalori yang sama, kemudiannya tidak melakukan apa-apa kerja (bersenam). Apa akan jadi pada tubuh anda?

Jika anda atau rakan anda ada yang suka mengambil minuman kopi dalam tin dengan jumlah yang banyak, nasihatnya supaya berhenti, kerana tiada beza jumlah kandungan gula dalam minuman kopi tin dengan minuman berkarbonat.

Sumber: My Health

Sedap ke dessert durian dekat IKEA tu? Kenalah cuba kalau nak tahu.

Review Kek, Puff, Tart dan Freppe Durian [#MLTapao – MakanLena]

dan jangan lupa subscribe Youtube MakanLena.