Usahawan Kosmetik Jadikan Malaysia Sebagai Transit Dadah Sebelum Eksport Ke Luar

Seorang usahawan kosmetik di Kelantan bergelar ‘Datuk Seri’ menjadi topik berita utama beberapa hari ini susulan terlibat dengan kegiatan haram menyeludup dadah jenis methamphetamine dalam satu serbuan di sekitar Taman Serdang Perdana, Seri Kembangam, Sedang, Selangor pada Selasa minggu lalu.

Usahawan Kosmetik Jadikan Malaysia Sebagai Transit Sebelum Eksport

Dalam serbuan tersebut, polis menangkap warga tempatan – dua adik beradik lelaki berusia 25 tahun dan 31 tahun yang menaiki sebuah kereta Ford Mustang di tepi jalan lokasi serbuan.

Hasil pemeriksaan mendapati 120 bungkusan teh cina yang mengandungi bahan disyaki dadah methamphetamine bernilai RM5 juta dengan berat 126.85kg berada dalam kenderaan tersebut. Kenderaan yang didaftarkan di bawah nama isteri suspek kedua bernilai RM500,000 turut dirampas.

Polis turut menyita tiga kenderaan Nissan Almera, kereta MPV Toyota Innova dan kereta Honda HRV serta wang tunai berjumlah RM3,000 yang mana keseluruhan jumlah sitaan bernilai RM158,000.

Usahawan Kosmetik Jadikan Malaysia Sebagai Transit Sebelum Eksport 2
Gambar sekdar hiasan.

Pada kad perniagaan suspek pertama, gelaran Datuk Seri digunakan namun semakan mendapati namanya tiada dalam sistem dan polis tidak menolak kemungkinan gelaran tersebut digunakan secara tidak sah.

Manakala suspek kedua yang merupakan adiknya ialah seorang anggota tentera berpangkat biasa dan bertugas di Kuala lumpur.

Berdasarkan risikan dan siasatan, pihak polis percaya sindiket ini menyeludup dadah dari negara jiran di utara negara kemudian membawanya melalui pantai timur ke pantai barat sebelum dihantar ke sebuah negara jiran yang lain.

Kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.

Daripada anda beli teh daripada beliau ni, ada baiklah anda cuba minuman dekat bawah ni yang memang sah tiada unsur-unsur yang meragukan.

1. Coklat Hazelnut

Usahawan Kosmetik Jadikan Malaysia Sebagai Transit Sebelum Eksport 1

2. Air Keladi

Usahawan Kosmetik Jadikan Malaysia Sebagai Transit Sebelum Eksport