Ini Pentingnya Pengambilan Insurans Perjalanan Ketika Melancong

Perlukah saya mengambil perlindungan insurans dan takaful ketika melancong? Jawab, ya perlu!

Perlindungan perjalanan sudah menjadi satu keperluan dan menjadi wajib jika anda ke luar negara, tidak kiralah sama ada trip kita itu untuk suka-suka, bisnes atau kedua-duanya. Pentingnya pengambilan skim perlindungan insurans adalah sebagai kos perlindungan diri daripada kehilangan beg, pembatalan penerbangan, masalah hotel, penyakit dan lain-lain adalah kecil berbanding dengan jumlah yang anda perlu bayar jika anda tidak dilindungi seperti yang sepatutnya.

Terdapat pelbagai cara untuk mendapatkan perlindungan insurans. Banyak syarikat kad kredit yang menawarkan insurans travel jika anda membayar trip anda menggunakan kad mereka.

Kebanyakan agensi pelancongan dan syarikat penerbangan akan menawarkan pelbagai pilihan insurans, tapi, adakah ia pilihan yang terbaik untuk trip dan keperluan anda?

Semua pelancong haruslah membuat perbandingan antara insurans pelancongan dan tidak teragak-agak untuk bertanya semua soalan yang perlu.

Anda yang bayar. Anda ada hak untuk tahu semua yang dilindungi dan tidak dilindungi. Kalau kerap bercuti (banyak kali dalam setahun), polisi insurans tahunan adalah lebih baik daripada yang polisi individu.

Kebanyakan insurans travel menawarkan perlindungan untuk kehilangan bag, kelewatan, pembatalan, perbelanjaan hospital dan pemindahan dalam situasi kecemasan.

Salah satu aspek penting yang perlu dipertimbangkan adalah kos perubatan di destinasi anda. Kos perubatan di Amerika Syarikat, Jepun, Timur Tengah, beberapa bahagian di Eropah, Amerika Selatan dan Afrika adalah tinggi.

Jadi, anda perlu memastikan yang anda mempunyai perlindungan perubatan yang paling tinggi dalam insurans anda. Sebaliknya, kalau anda travel ke Thailand, rawatan perubatan adalah antara yang termurah di dunia.

Jadi, anda boleh travel dengan yakin dengan perlindungan perubatan yang lebih kecil. Semuanya bergantung kepada keperluan anda.

Jadi, macam mana mahu membuat pilihan? Salah satu perkara yang perlu dilihat adalah sama ada syarikat insurans tersebut mempunyai talian kecemasan yang sentiasa bersedia menerima aduan daripada semua tempat yang anda jejaki.

Talian ini sepatutnya beroperasi 24 jam sehari, 7 hari seminggu dan 376 hari setahun.

Orang yang kerap melancong mesti pernah merasa kehilangan beg walaupun sekali. Apabila perkara ini berlaku, hubungi syarikat penerbangan tapi jangan lakukan perkara yang boleh menjejaskan tuntutan yang boleh dibuat dengan syarikat penerbangan. Hubungi kaunter syarikat penerbangan yang biasanya terletak berdekatan dengan karusel beg dan beritahu mereka tentang kehilangan tersebut. Banyak syarikat penerbangan yang akan membayar pampasan serta merta terutamanya kalau anda memerlukan pakaian dan sebagainya.

Tapi, nilai pampasan biasanya tidaklah setinggi mana. Ia bergantung kepada kelas penerbangan dan kekerapan anda bersama-sama dengan syarikat penerbangan tersebut.

Kalau anda tidak mendapat balik beg anda, syarikat insurans biasanya menyediakan jumlah pampasan yang agak berbaloi.

Kalau anda travel dengan kamera, peralatan video, laptop dan sebagainya, tanyalah syarikat insurans tentang tahap insurans dan pampasan untuk peralatan ini sekiranya terjadi kes kehilangan atau kecurian.

Periksa juga sama ada wang tunai kecemasan dan penterjemah boleh dimasukkan dalam polisi.

Kalau anda merancang aktiviti berisiko tinggi semasa trip anda seperti, bungee jumpingsky divingwhite water rafting, atau aktiviti kurang berisiko seperti menyelam, water skiing, jet ski dan sebagainya, pastikan bertanya sama aktiviti ini termasuk dalam perlindungan perjalanan.

Kalau anda travel untuk acara istimewa dan kehilangan perhubungan penerbangan atau apa-apa sahaja, periksa dengan syarikat insurans sama ada pembayaran balik boleh dilakukan. Bahagian perubatan dalam insurans adalah yang paling penting.

Pastikan anda mengetahui apa yang betul-betul dilindungi secara perubatan di setiap negara yang anda lawati dan cara membuat tuntutan sekiranya peristiwa tidak diingini berlaku.

Contohnya, dimasukkan ke hospital. Ada syarikat insurans yang menawarkan polisi reunion yang akan menghantar nombor saudara terdekat kepada anda sekiranya anda dimasukkan ke hospital.

Akhir sekali, dengan keadaan dunia yang tidak stabil sekarang ini, anda juga perlu bertanya bagaimana syarikat insurans anda akan melindungi anda dalam kes pengganas, penculikan dan sebagainya.

Pastikan perlindungan insurans anda memberikan pembayaran balik kalau anda membatalkan trip disebabkan peperangan atau keganasan di negara yang anda lawati.

Anda mesti tahu macam mana ia dilakukan. Banyak syarikat pelancongan yang jatuh bankrup dan ditutup begitu sahaja kepada kejadian sebegini. Periksa sama ada insurans travel anda melindungi anda dalam situasi sebegitu dengan perlindungan asas penyedia insurans.

Insurans pelancongan tidak sepatutnya menjadi pemusnah kegembiraan kita semasa bercuti. Walaupun proses memilih polisi yang betul agak merumitkan, ia akan memberikan kita rasa dilindungi apabila mengetahui yang kita sentiasa bersedia walau apa pun yang berlaku semasa anda bercuti.

Selamat bercuti dengan tenang!