6 Minuman Bantu Anda Yang Sukar Tidur Malam

Masalah sukar tidur pada malam hari boleh mendatangkan tekanan. Badan letih seharian bekerja, tetapi susah pula hendak melelapkan mata. Keesokan harinya pasti mengantuk dan rasa penat sepanjang hari sebab tidak cukup tidur.

Disebabkan kurang tidur, ia menjadi punca utama sukar untuk fokus melakukan kerja pada siang hari membuatkan kita serabut dan tidak bertenaga. Justeru, kita memerlukan tidur yang cukup bagi mengatasi masalah ini.

minuman bantu tidur
Sumber: Power of positivity

Namun begitu, ada juga segelintir dalam kalangan kita masih mempunyai kesukaran untuk tidur malam walaupun telah beberapa kali mencuba untuk melelapkan mata. Di sini terdapat beberapa minuman yang mampu membantu mengatasi masalah kesukaran tidur.

1. Teh halia

minuman bantu tidur
Sumber: Power of positivity

Teh halia panas membantu sistem pencernaan dalam badan. Selain itu, ia memberi keselesaan pada perut dan juga membantu rehat malam dengan baik.

2. Susu coklat

minuman bantu tidur
Sumber: Veggie Quest

Salah satu minuman terbaik untuk dinikmati setiap hari dan boleh diterima semua peringkat umur ialah susu coklat. Susuk coklat panas akan membantu mengisi perut dan menenangkan saraf untuk tidur yang lena.

3. Teh pudina

minuman bantu tidur
Sumber: Yoga Journal

Teh pudina panas dengan sedikit perahan jus lemon membantu anda tidur nyenyak. Minum minuman ini satu jam sebelum anda tidur.

4. Susu badam

minuman bantu tidur
Sumber: Medical News Today

Vitamin E yang terdapat dalam susu badam adalah sangat baik untuk mendapatkan tidur yang cukup. Ia mempunyai rasa manis dan tekstur berkrim sama seperti susu biasa. Boleh mencarinya di pasar raya pada bahagian makanan kesihatan.

5. Susu

minuman bantu tidur
Sumber: Healthline

Cuba minum susu panas jika anda sukar tidur. Tambah satu sudu penuh madu untuk segelas susu hangat dapat membantu tidur dan melegakan saraf badan sebelum masuk tidur. Minuman ini juga membantu seseorang untuk berasa segar pada keesokan harinya.

6. Teh chamomile

minuman bantu tidur
Sumber: Detik Food

Teh chamomile membantu memberikan anda tidur yang nyenyak selain mengurangkan tekanan dan membuatkan tubuh badan kembali bertenaga. Cara terbaik untuk menikmati teh ini, bancuh teh panas tanpa gula.

Isu tidur boleh menjadi rumit dan terikat kepada aspek kesihatan lain, jadi alternatif lain sebaiknya anda berbincang dengan pakar jika masih tidak berjalan dengan baik. Tetapi cuba jadikan ia sebagai amalan pada malam hari nescaya masalah anda dapat dibendung.

Sumber: Wanista

Mencari makanan paling menarik apabila jalan-jalan makan angin? Tonton

9 antara makanan kegilaan rakyat Malaysia

dan jangan lupa subscribe Youtube MakanLena.