Tersangkut Dalam Feri Rosak, Lelaki Terharu Diberi Makanan Berbuka Daripada Wanita Cina

Apabila tiba waktu berbuka yakni semasa azan Maghrib sudah dilaungkan, setiap yang berpuasa digalakkan untuk membatalkan puasa mereka. Hadis Nabi juga ada menyebut berkaitan dengan menyegerakan berbuka puasa.

Seorang lelaki yang dikenali sebagai Nasx Seth bercerita pengalamannya yang terperangkap dalam feri rosak semasa dalam perjalanan dari Langkawi ke Kuala Kedah. Feri tersebut terpaksa berpatah balik ke Langkawi untuk menukar kepada feri yang lain.

Berbuka Dalam Feri

Disebabkan kejadian tersebut berlaku secara tiba-tiba, beliau tidak mempunyai makanan untuk berbuka. Namun tiba-tiba ada seorang wanita berbangsa Cina yang bermurah hati mengedarkan coklat kepada penumpang Muslim untuk berbuka.

Berbuka Dalam Feri

Yang menambah rasa terharu beliau, seorang lelaki berbangsa Cina di belakang tempat duduk beliau turut menawarkan ayam KFC kepadanya sebagai makanan berbuka.

Berbuka Dalam Feri

Selain itu, beliau turut menambah, persepsi rasis pada kaum Cina di Malaysia ini sebenarnya tidak benar kerana ianya merupakan sikap individu bukannya melambangkan kaum.

Berbuka Dalam Feri

Tindakan mereka yang membantu memberikan makanan kepada Muslim untuk berbuka di dalam feri itu mendapat pujian daripada netizen. Ada juga yang berkongsi pengalaman turut dibantu oleh kaum lain semasa dalam kesusahan.

Benar kata Nasx Seth, rasis itu sebenarnya adalah sikap individu dan tidak melambangkan keseluruhan kaum atau agama.

Sumber: Nasz Seth

Bolehlah ajak kawan-kawan datang sini nanti.

MakanLena: Tadom Hills, Banting

dan jangan lupa subscribe Youtube MakanLena.