Ketahui 6 Jenis Susu Tin Di Pasaran Malaysia

Pasti ramai antara kita yang suka minuman manis seperti teh tarik, kopi, milo dan sebagainya. Apa tah lagi minuman manis akan menjadi pilihan orang ramai untuk menjamu tetamu.

Semestinya, minuman sebegini mengandungi kandungan gula dalam susu tin yang banyak.

Jika setakat ini anda hanya mengetahui dua jenis susu tin iaitu susu pekat/ susu manis dan susu cair/ susu sejat, sebenarnya setiap susu dalam tin itu berbeza bermaksud tidak semua susu itu mengandungi bahan yang sama.

Untuk memahami lebih lanjut, Thiru Kanesh, pakar nutrisi berkongsi perbezaan antara susu dalam tin yang dijual di pasaran.

susu tin di Malaysia

1. Susu Sejat Penuh Krim (evaporated full cream milk)

Jenis susu tin Malaysia

Susu yang telah disejatkan airnya, lebih dikenali sebagai susu cair oleh orang kita.

2. Susu Pekat Manis Penuh Krim (sweetened condensed full cream milk)

Jenis susu tin Malaysia

Susu yang telah disejatkan airnya menjadi lebih pekat dan ditambah gula. Kebiasaanya ramuan utama bukan susu tapi gula.

3. Susu Isian Sejat (evaporated filled milk)

Jenis susu tin Malaysia

Susu yang telah disejatkan airnya. Lemak dalam susu tu pula telah dikeluarkan dan diganti (atau senang cerita ‘diisi’) dengan minyak tumbuhan.

4. Susu Isian Manis (sweetened filled milk)

Jenis susu tin Malaysia

Sama seperti susu isian sejat dan ditambah gula (gula adalah ramuan utama).

5. Krimer Sejat (evaporated creamer)

Jenis susu tin Malaysia

Ianya berasaskan minyak tumbuhan, selalunya minyak sawit yang telah diproses dan dilunturkan menjadi putih seakan susu. Juga terdapat dalam jenis serbuk (krimer kopi).

Banyak digunakan dalam minuman pracampur/ 3 dalam 1, bubble tea, carrot susu, masakan, nasi minyak, kuih, dessert dan ABC.

6. Krimer manis (sweetened creamer)

Jenis susu tin Malaysia

Sama seperti krimer yang berasaskan minyak tumbuhan dan telah ditambah dengan gula (kandungan gula adalah ramuan utama) dan biasa digunakan dalam minuman panas seperti teh tarik, sirap bandung dan sebagainya di kedai makan.

Kalau lagi hipster , krimer yang berperisa (coklat, strawberi, karamel) makan dengan roti. Biasanya, krimer akan diberi nilai tambah dengan menambah mineral atau vitamin.

Kuantiti yang ditambah tu jarang memberi impak baik berbanding gula yang kita sedia tahu implikasi kesihatan jika diambil secara tidak terkawal.

Selama ini anda gunakan yang mana satu?

Jenis susu tin Malaysia

Kalau dirujuk Piramid Makanan Malaysia, hanya susu sejat penuh krim (1 sajian = 2/3 cawan susu sejat) yang tergolong dalam kumpulan susu dan produk tenusu.

Menurut Akta Makanan 1983 pula, krimer tergolong di bawah kategori bahan pemanis (sweetening substance).

Jadi, tak hairanlah bila negara tersenarai dalam statistik negara paling obes dan mendahului carta bilangan pesakit kencing manis yang ramai sebab kerap dan banyak mengambil minuman/ makanan berasaskannya. Bangga? Fikirkan semula, amalkan kesederhanaan!

Nota: Kebiasaannya, susu diimport dalam bentuk pepejal susu dan lemak susu yang kemudiannya diproses/ dicampur semula ke bentuk cecair sebelum dipek untuk dijual (recombined milk). Jadi, pada label ramuan akan dilabel lemak susu, pepejal susu. Malah, ada krimer sejat/ krimer manis yang masih mengandungi pepejal susu, namun kandungannya tidak sebanyak minyak tumbuhan + gula yang menyebabkan produk tersebut tidak memenuhi kriteria perlabelan sebagai susu.

Apa pun, rajinlah baca label dan kenali jenis produk. Label produk mungkin berubah mengikut formulasi terkini.

Sumber: Thiru Kanesh, Pakar Nutrisi