Pesta Pinggiran Hutan Hujan Angkat Seni, Budaya Dan Warisan Di Sarawak

Edisi Ke-3 Pesta Pinggiran Hutan Hujan 2019 yang dijangka berlangsung 5 Julai ini akan memaparkan sejarah dan budaya masyarakat Sarawak menerusi Asas Melayu yang merangkumi beberapa acara termasuklah perbincangan, filem, makanan dan muzik menerusi tajaan Amanah Khairat Yayasan Budaya Melayu Sarawak.

Pesta yang dihoskan oleh Menteri Pelancongan, Seni, Budaya, Belia dan Sukan negeri Sarawak, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah memberitahu festival ini dijangka akan menarik lebih ramai pengunjung dari dalam dan luar negara untuk menyelami kekayaan budaya dan warisan negeri Sarawak.

Pada tahun ini, Asas Melayu akan memaparkan Lembaran Emas-Songket dan Keringkam Sarawak sebagai pembuka acara pembukaan yang akan dilakukan dalam pertunjukan fesyen di bangunan lama Dewan Undangan Negeri di Petra Jaya.

Pesta Pinggiran Hutan Hujan 6

Pesta yang berlangsung selama lapan hari bermula 5 Julai dan berakhir pada 12 Julai itu turut memuatkan program seperti Festival Filem Orang Asal Kuching dan Makmal Borneo berserta beberapa siri acara seperti Pasar, Primat, Ink Kuching, Hutan Hujan Dunia, Gambaran Sarawak, Nyanyian untuk Dunia yang menampilkan Kayan Parap dan Jungle Fever.

Pesta Pinggiran Hutan Hujan 1

Pesta Pinggiran Hutan Hujan 2

Pesta Pinggiran Hutan Hujan 3

Pesta Pinggiran Hutan Hujan 4

Pesta Pinggiran Hutan Hujan 5

Bukan itu sahaja, ada beberapa lagi acara menarik seperti pameran dan jualan reka bentuk kreatif berjenama dari Taiwan, Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Singapura dan Thailand, pesta Big Bad Wolf, pertunjukan Amazing Drumming Monkeys dari Australia, pementasan olahan The White Rajah of Sarawak dan banyak lagi.

Pesta Pinggiran Hutan Hujan merupakan salah satu pesta yang diadakan sebagai permulaan kepada Festival Hutan Hujan Sedunia (RWMF) yang sudah memasuki edisi ke-22 tahun ini. Untuk maklumat lanjut, bolehlah lawati laman ini.

Menu kegemaran. Sedap dia lain macam.

Review McDonald’s Chicken Foldover & Nasi McD [#MLTapao – MakanLena]

dan jangan lupa subscribe Youtube MakanLena.