Tonton Animasi Mickey Mouse Si Penjual Sate Tonjol Keunikan Makanan Tempatan

Selain keindahan landskap Malaysia, keenakan makanan tempatan juga menjadi penyumbang utama khususnya pelancong luar negara menjadikan Malaysia salah satu destinasi terbaik untuk melancong.

Mereka yang pertama kali mencuba juadah tempatan pasti teruja dan memuji keenakan makanan di sini. Kehebatan makanan Malaysia ini sehinggakan animasi popular Mickey Mouse menampilkan sebuah siri animasi pendek memaparkan keunikan makanan Malaysia.

Disney Channel Asia memuat naik animasi pendek Mickey Go Local yang berjudul Episode 1: Master Hawker di laman sosial Youtube. Animasi berdurasi 2 minit itu memaparkan kisah Mickey Mouse sebagai penjual sate bertempur dengan Donald Duck, peniaga roti canai untuk menarik perhatian Goofy membeli makanan mereka.

Mickey penjual sate

Dalam animasi itu, kelihatan Goofy begitu gembira menikmati sate yang dijual Mickey dan roti canai Donald juga tidak kurang hebatnya untuk menarik perhatian Goofy.

Anda dapat lihat dalam siri animasi 2D ini menampilkan ciri-ciri tempatan seperti seni bina, jenis-jenis makanan tempatan, bahasa dan pakaian tradisional masyarakat Malaysia.

Siri ini memaparkan beberapa karakter Disney memainkan watak sebagai pelancong dan penduduk tempatan dengan menunjukkan budaya masyarakat tempatan.

Terdapat 6 episod dalam siri Mickey Go Local, dengan satu episod ditayangkan setiap bulan sehingga Januari 2020 di saluran Disney dan juga platform media sosial.

Siri ini dihasilkan sepenuhnya di Asia Tenggara dengan suara latar artis Malaysia dan reka bentuk bunyi dari firma yang berpangkalan di Singapura.

Tonton episod 1 Mickey Go Local di sini.

Sumber: CNA