Keunikan Shibuya Crossing Di Tokyo Yang Ramai Tidak Tahu

Lintasan pejalan kaki Shibuya atau Shibuya Crossing di Tokyo merupakan salah satu lintasan pejalan kaki yang paling sibuk di dunia.

Sesiapa yang pernah mengunjunginya pasti tidak dapat melupakan kesibukan dan kepadatan suasana orang ramai berpusu-pusu melintas jalan yang sangat unik dan istimewa.

Persimpangan Shibuya

Lintasan jenis ini disebut sebagai ‘x’ crossing, scramble crossing atau diagonal crossing di mana lampu di semua persimpangan akan bertukar menjadi merah serentak dan semua pejalan kaki boleh melintas dari semua arah.

Terletak di hadapan Stesen Shibuya dari arah keluar Hachikō, apabila kenderaan dari semua arah berhenti, dianggarkan seramai 1.5 juta pejalan kaki setiap minggu akan melintas dan menenggelamkan seluruh persimpangan jalan umpama semut-semut kecil yang bertebaran.

Jumlah pejalan kaki yang melintasi persimpangan pernah direkodkan seramai lebih kurang 3 ribu orang setiap kali lampu hijau.

Tinjauan juga pernah mencatatkan aliran pejalan kaki seramai 260 ribu sehingga mencecah 500 ribu pada hari yang sibuk.

Stesen Shibuya

Sebilangan besar orang yang menggunakan persimpangan jalan di sini adalah mereka yang berulang alik dari tempat kerja dan mereka yang membeli-belah.

Stesen Shibuya pula merupakan hab pengangkutan ketiga tersibuk di Tokyo. Di stesen ini, terdapat stesen mula dan stesen akhir bagi dua sistem keretapi bawah tanah.

Keretapi peluru juga menggunakan stesen ini yang mengendalikan kira-kira 2 juta penumpang setiap hari.

Patung Hachikō

Di sini juga terletaknya patung Hachikō yang menyimpan sebuah kisah sedih. Hachikō merupakan seekor anjing yang setia menunggu tuannya di Stesen Shibuya setiap hari tuannya itu pulang dari kerja.

Malangnya, tuannya tiba-tiba meninggal dunia pada tahun 1925. Hachikō terus setia menunggu tuannya setiap hari sehinggalah dia mati beberapa tahun kemudiannya. Patung Hachikō didirikan di persimpangan Shibuya sebagai lambang sebuah kesetiaan.

Baca juga: 20 Foto Menarik Dan Pelik Yang Hanya Boleh Dilihat Di Dubai, Nombor 10 Akan Membuatkan Anda ‘Pecah Perut’

Starbucks

Jika ingin melihat pemandangan Shibuya Crossing dengan jelas dari sudut atas, Starbucks yang terletak di bangunan QFRONT memang sesuai dijadikan lokasi pilihan.

Terletak di sebelah utara persimpangan, Starbucks di sini menyediakan kawasan tempat duduk di tingkat dua yang memberikan pemandangan yang sempurna melalui tingkap yang panjang.

Namun, ianya sangat popular dan sentiasa penuh dari subuh hingga ke senja. Waktu yang tepat untuk menikmati pemandangan adalah pada waktu petang ketika persimpangan mula sesak dan bangunan-bangunan di sekitarnya mula menerangi langit malam.

Foto Benh Lieu Song Flickr
– Foto Benh Lieu Song/Flickr

Hollywood

Sering dibandingkan dengan persimpangan Times Square di New York dan persimpangan Piccadilly Circus di London, Shibuya Crossing di Tokyo turut popular dari sudut budaya dan seni.

Walaupun telah disunting dan proses penggambaran tidak berlaku sepenuhnya di lokasi, persimpangan ikonik Shibuya sering ditonjolkan dalam filem-filem Hollywood.

Baca juga: Lokasi Penggambaran Paling Popular Dan Ikonik Di New York

Dalam Lost in Translation (2003), keindahan visual arahan Sofia Coppola sungguh menakjubkan dengan memperlihatkan Scarlett Johansson berjalan di persimpangan Shibuya yang dikelilingi dengan skrin iklan digital gergasi.

Pasti ramai yang tidak dapat lupa babak aksi kejar mengejar sengit yang menyaksikan watak Han terbunuh dalam The Fast And The Furious: Tokyo Drift (2006) yang memaparkan keindahan persimpangan Shibuya pada waktu malam.

Babak permulaan Resident Evil: Afterlife (2010) juga memaparkan keindahan waktu malam di persimpangan Shibuya ketika pejalan kaki sedang berpayung pada waktu hujan dan secara tiba-tiba diserang zombi.

Kuala Lumpur

Foto Facebook
– Foto Facebook

Tahukah anda Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) turut mewujudkan lintasan seumpamanya ?

Terletak di antara Jalan Bukit Bintang dan Jalan Sultan Ismail, lintasan ini baru saja dibuka 19 Jun yang lalu.

Lepas PKP ni, jom pakat ramai-ramai lintas jalan ala-ala Shibuya Crossing di Tokyo!

Sumber: Wikipedia